Zo verbeter je de luchtkwaliteit in huis | RTL Nieuws

2022-08-19 22:59:21 By : Mr. Carl SPO

Een gezonde luchtkwaliteit in huis is ontzettend belangrijk. Maar het vervelende is dat je met het blote oog niet altijd doorhebt of die wel op orde is. Gelukkig kun je er met een aantal simpele, dagelijkse handelingen al voor zorgen dat de luchtkwaliteit vele malen beter wordt. Hoe? Huishoudcoach Zamarra Kok geeft tips!

De luchtkwaliteit in huis is afhankelijk van verschillende factoren, zoals huisdieren en de woonomgeving. Daarnaast komt er veel fijnstof in de lucht door koken, klussen, roken en chemicaliën in schoonmaakproducten.

Wanneer je de badkamer niet goed ventileert ontstaat er condens. Vaak is dit goed te zien op de spiegel, maar ook op de wanden of het plafond. Dit kan schimmels veroorzaken of zelfs het stucwerk aantasten waardoor het loslaat. Anderzijds kan de luchtkwaliteit in huis ook te droog zijn, doordat je bijvoorbeeld de verwarming veel aan hebt staan en niet genoeg ventileert in huis. Hierdoor krijg je droge ogen een een droge neus en/of mond. De ideale luchtvochtigheid? Die ligt tussen de 40% en 60%.

Er wordt vaak gedacht dat een bakje water op of aan de verwarming zou helpen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit. Toch is dit niet helemaal waar. Ten eerste werkt dit helemaal niet en ten tweede zijn deze bakjes een broeihaard van schimmels en bacteriën. En dit kan dus juist heel slecht zijn voor je gezondheid.

Veel beter is het om elke dag een (kiep)raam of ventilatieroosters open te zetten. Daarbij is het vooral belangrijk dat je het raam niet alleen maar eventjes openzet, maar dat er continu aanvoering is van frisse lucht en afvoering van de bevuilde lucht. Is het te koud om het raam open te zetten, dan zijn ventilatieroosters ideaal. 

Wanneer je de was gaat ophangen is het belangrijk om een raampje open te zetten. Maar ook tijdens het koken komt er veel fijnstof vrij. In de keuken kun je dan een raampje openzetten of de afzuigkap aanzetten. En ben je klaar met koken? Zet dan niet direct de afzuigkap uit, maar laat deze nog zeker een uur aan staan. De vrijgekomen fijnstof blijft namelijk nog ongeveer een uur in de lucht hangen. 

Ook kamerplanten kunnen bijdragen aan een betere luchtkwaliteit in huis. Zij zorgen namelijk al voor meer zuurstof in je huis, maar sommige doen zelfs een beetje meer en kunnen schadelijke gassen uit de lucht filteren. Wel moet je hiervoor de juiste planten uitkiezen en héél veel planten in huis halen wil je daadwerkelijk effect zien. Daarom kun je nog altijd het best vooral aandacht schenken aan goede ventilatie in huis. 

En wil je de luchtvochtigheid in huis helemaal tot in de puntjes optimaliseren, dan kun je ook nog gebruik maken van een automatische luchtbevochtiger. 

Altijd weten wat er speelt? Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.